Mijn visie

Het is mijn visie als psycholoog dat ieder mens in zijn leven kwetsbaar kan zijn.

Die kwetsbaarheid kan in je persoonlijkheid zitten. Misschien ben je bijvoorbeeld hoogsensitief of faalangstig of heb je niet voldoende assertiviteit… Dit zijn eigenschappen, die je het leven best moeilijk kunnen maken of voor uitdagingen kunnen stellen. In de therapie leer je van je kwetsbaarheden een sterkte te maken en worden je nieuwe vaardigheden aangeleerd. Zo ga je je niet alleen beter voelen, maar groei je ook als persoon. Het doel is je nieuwe technieken aan te leren, zodat je in de toekomst sterker in je schoenen staat en beter om kan met nieuwe uitdagingen.

Die kwetsbaarheid kan ook een reactie zijn op een trauma, een moeilijke situatie, een bepaalde omgeving… Het kan zijn dat je vastzit in je rouwproces of professionele ondersteuning hierin nodig hebt. Misschien heb je bepaalde angsten, die zelfs paniekaanvallen veroorzaken, die je helemaal blokkeren. Ditzelfde gaat op voor stress, burn-out, depressie, relationele problemen… Deze kwetsbaarheid vraagt om een professionele begeleiding en ondersteuning om terug licht te zien aan het einde van de tunnel, om je leven terug in handen te kunnen nemen en opnieuw te kunnen genieten van het leven, om te kunnen leven in plaats van te overleven!

Vanuit mijn visie is iedere mens anders en ieders verhaal uniek.

Tijdens gesprekken bekijken we samen jouw verhaal binnen jouw levensloop. Hoe is je leven tot nu toe verlopen? Hoe heb je je als mens ontwikkeld? Zitten er ergens al wortels voor de problemen waar je vandaag de dag mee worstelt?

In mijn visie is het belangrijk om naar de context te kijken.

Je leeft in een bepaalde context, in een specifieke omgeving. Hoe kan jouw omgeving je ondersteunen? Staat je omgeving ergens je psychische gezondheid in de weg? Kunnen we ook jouw omgeving betrekken in de therapie?

Het is mijn visie om met opdrachten te werken.

In therapie gaan is al een goede start om je problemen aan te pakken, om goede manieren te vinden om met je problemen om te gaan, maar je moet ook zelf er voor willen gaan buiten het uurtje therapie. Binnen de therapie krijg je opdrachten mee. Dit kunnen vragen of doelstellingen zijn om over na te denken of echte opdrachten om thuis aan te werken. Hier bouwen we dan op verder tijdens de therapie.

Last but not least is het mijn visie dat therapie voor iedereen is!

Als je een medisch probleem hebt, ga je al snel naar de huisdokter. Je voelt je ziek en wilt geholpen worden. Als je je echter niet goed in je vel voelt, duurt het soms langer om die stap te zetten naar een psycholoog. Therapie is echter voor iedereen, gaande van iemand die graag wat assertiever zou willen zijn en wilt leren ‘nee’ te zeggen, tot iemand met een burn-out of relatieproblemen. Daarom, net zoals een bezoek aan de huisarts nuttig kan zijn, is een bezoek aan de psycholoog dat zeker ook. Zoals de oude Romeinen al zeiden: ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Onderschat nooit de kracht van de geest, van gedachten en emoties op het functioneren van het lichaam. Wij vormen als mens één geheel, lichaam en geest!